Näiden vaalien yksi puhutuimmista teemoista on ollut nuorten mielenterveyden kysymykset. Korona-aika jätti jälkeensä monta murtunutta mieltä ja iso korjausurakka on vasta alussa. Korona-aikana lujimmilla olivat juuri 15-24-vuotiaat nuoret, jotka yrittävät löytää itsenäistä paikkaansa maailmassa.
Nuoren ihmisen mieli on kirjaimellisesti hänen pääomansa. Nimittäin oman pään ja mielen joustavuus ja taipuisuus ovat korvaamattomia ominaisuuksia alati muuttuvassa ja digitalisoituvassa maailmassa.
Nuorten mielenterveyden rakentaminen lähtee kodin ja koulun ilmapiiristä. Jokainen nuori ansaitsee rakastavan ja arvostavan katseen aikuisilta, jotta itseluottamus ja omanarvotunne kasvavat. Opettajien ja ohjaajien rohkaisevat sanat voivat pelastaa nuoret monista mielen nyrjähdyksistä. Kun me aikuiset uskomme nuoriin, nuori alkaa uskoa itseensä. Juuri sen vuoksi jokainen nuori tarvitsee hyväksyvää ja kannustavaa palautetta.
Joskus asiat ovat mutkikkaampia ja ammattiapu on välttämätöntä. Olennaista nuorten mielenterveystyössä ovat matankynnyksen palvelut, kuten walk-in terapiat, joihin voi vain kävellä sisään. Tällöinkin tärkeää on, että nuoren tapauksessa hoidetaan koko perhettä.
Tarvitsemme koulupsykologien määrään selvän kasvun. Terapeuttejakin on liian vähän, joten maksuton terapeuttikoulutus olisi avain mielenterveyden ammattilaisten määrän kasvulle.
Yksi kummallisimmista asioista mielenterveyspalvelujen saatavuudessa on Kelan korvaamaan terapiaan pääsy. Tällä hetkellä Kelan korvaus edellyttää kolmea kuukautta hoidon piirissä sekä kahta psykiatritapaamista sekä myönteistä psykiatrin lausuntoa. Kun itse kamppailin parikymppisenä uupumisen kanssa, en meinannut jaksaa odotella tuon kolmen kuukauden täyttymistä. Masentuneelle nuorelle kolme kuukautta on ikuisuus. Tähän täytyy saada muutos.
Nuoren ihmisen mielenterveyden tukeminen on yksi tärkeimmistä yhteiskunnallisista tehtävistä. Vain tasapainoinen nuori ihminen voi kestää pandemiat ja henkilökohtaiset kriisit. Juice Leskisen sanoin: ”Ei ole niin väliä, oletko yli- vai alipainoinen, kunhan olet tasapainoinen.”