Sosialidemokraattisella liikkeellä on maailman paras aate. Ajatus eri ihmisryhmien yhteistyöstä, rauhasta, voittojen jakamisesta ja murheiden puolittamisesta on vienyt suomalaista yhteiskuntaa huomattavaan tasapainoon ja hyvinvointiin.
Sosialidemokraattien aikaansaama Pohjoismainen hyvinvointivaltio on kaukaa katsottuna hämmästyttävä tasa-arvon ja ihmisoikeuksien näyttämö, jonka tuloksia tullaan edelleen ihastelemaan ympäri maailman. Ainoat todelliset hyvinvointivaltiomme kriitikot löytyvät omasta maastamme. Vahva julkinen sektori ei mahdollista suurpääoman pikavoittoja ja verorahat kuluvat oikeasti ihmisten palvelujen kehittämiseen. Tästä eivät kuitenkaan kaikki tykkää. Yhä kuuluvammin kaikuvat kapitalistien huudot: Hyvinvointivaltio on purettava!
Vaikka sosialidemokratian aate onkin maailman paras, sen eteenpäin viemisessä on tänä päivänä suuria ongelmia. Osaamme edelleen vappuna kokoontua juhlimaan suomalaista työtä, ja ammattiyhdistysliike onnistuu hallituksen hölmöyksien takia liikuttamaan isojakin joukkoja, mutta arkipäivän politiikassa jäämme helposti muiden puolueiden jalkoihin.
Demokraatti.fi-verkkolehti on onnistunut muutamassa vuodessa kasvattamaan itselleen noin 100 000 viikkolukijan joukon ja se yltää 200 vaikutusvaltaisimman viestijän joukkoon Twitterissä. Muut SDP:n toimijat ja yksittäiset poliitikot jäävät kauas vaikuttavimpien yhteiskunnallisten keskustelijoiden joukossa. Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat jo pitkään osanneet puhutella some-kansaa, kun taas SDP on tyytynyt viestinnässään liikaa paperikirjeisiin ja lehtimainontaan. Asialle on pikaisesti tehtävä jotain. Puoluesihteerin tehtävä on nimenomaan johtaa ja kehittää puolueen viestintää. Tässä teesini SDP:n viestinnän kehittämiseksi.
1. SDP:n viestintä huutaa ilmastonmuutosta
Vuonna 1966 pidettiin Suomessa ensimmäiset kunnon tv-vaalit ja gallupeilla oli ensimmäistä kertaa iso merkitys ihmisten mielipiteitten muodostamisessa. SDP oli järjestelmällisesti harjoitellut tv-esiintymisiä vuodesta 1958 alkaen, joiden hedelmää korjattiin vuoden 1966 vaaleissa, joissa SDP 17 lisäpaikkaa.
Tämän ajan tv on sosiaalinen media. Tarvitsemme koko maan laajuista sosiaalisen median koulutusta, jossa maan parhaat some-osaajat opastavat sosiaalisen median käytössä. Olennaista on oppia tiedottamisen sijaan vuorovaikutteiseen viestintään ihmisten kanssa. Ei riitä, että kirjoittaa someen oman mielipiteensä. On tärkeä osata argumentoida ja osallistua keskusteluun tavallisten ihmisten kanssa. Ilman tukea ja harjoittelua some-osaaminen jää auttamattoman heikoksi.
Viestinnän ilmastonmuutokseen kuuluu uusien viestintätapojen käyttöönotto ja rohkeus myös epäonnistua. Puoluesihteerin tehtävänä on luoda puoluekentälle kannustava ilmapiiri, jossa uskalletaan kokeilla videobloggausta, tubettamista ja räväkkää sanankäyttöä. Haalea vesi ei lämmitä ketään. Hana on uskallettava hyvän aatteen vuoksi kääntää kaakkoon.
2.Läpinäkyvyyttä puolueen sisäiseen toimintaan
Puolueen arvokkaaseen työryhmätyöhön tarvitaan reilusti lisää avoimuutta ja tavoitteellisuutta. Työryhmien jäsenten tulisi olla julkista tietoa, ja työryhmiltä tulisi tulla lyhyet linjaukset, joissa identifioidaan ongelma ja tarjotaan siihen ratkaisu. Tuloksista viestitään sekä puolueen sisällä että ulospäin. Tiivis ja selkeä lehdistötiedote aiheesta. Ja kerrotaan tuloksista selkosuomeksi tai visuaalisin keinoin puolueen kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Selkeä ja jatkuva viestintä on tärkeää vaalimenestyksen sekä puolueen houkuttelevuuden kannalta.
3. SDP:stä avoin kansanliike
SDP:n on kuunneltava kansalaisia. Ei ole sattumaa, että ihmisellä on kaksi korvaa ja yksi suu. Sosiaalisessa mediassa tulee viestiä puolueen tavoitteista selkeäsanaisesti ja reaaliajassa, mutta viestinnän on kuljettava myös päinvastaiseen suuntaan. Joukkoistetaan, kysytään kansalaisilta ja otetaan palaute tosissaan. Viestitään tuloksista ja hyödynnetään palautetta ohjelmatyössä.
Kannatan jatkossa (lain mukaan neuvoa-antavia) jäsenvaaleja puolueen puheenjohtajasta. Henkilövalinnat kiinnostavat ihmisiä ja niihin halutaan osallistua. Miksi ei hyödynnettäisi tätä innostusta osallistua ja liittyä puolueen toimintaan?
4. Vaalityössä ihmisten kohtaaminen on pääasia
Vaikka korostan sosiaalisen median roolista puolueen viestinnässä, ihmisten kasvokkainen kohtaaminen on silti vaalityön tukijalka. Vaaleja ei voiteta vain tv-väittelyjen ja sosiaalisen median läsnäolon vuoksi. Ihmisten kohtaaminen vaaliteltoilla ja yleisötilaisuuksissa on korvaamattoman tärkeää. Olemme viime vuosina tehneet hyvää vaalityötä, mutta matka hyvästä erinomaiseen on vielä tekemättä. Viime eduskuntavaaleissa jaksoimme ennakkoäänestyksen loppuun saakka, mutta sen jälkeen iso osa porukkaa väsähti, niin minäkin. Ei uutenvuotenakaan ammuta isoimpia raketteja jo kuuden aikaan, jotain spesiaalia on säästettävä puolenyön kellon lyönteihin. Vaalimenestyksessä on turha odottaa ihmettä, se tehdään!
5. Kulttuuri mukaan puoluetoimintaan ja vaalityöhön
SDP:n historiassa kulttuurilla on ollut vahva panos aatteen levittämisessä. Työväen sivistysliitto ja monet musiikki- ja teatteriryhmät ovat elävöittäneet liikkeemme viestiä merkittävästi ja tarjonneet mielekästä harrastustoimintaa. Kulttuurin rooli puoluetoiminnassa ja vaalityössä täytyy nostaa aivan uudelle tasolle. Uskon nimittäin, että asioista, joista on vaikea puhua, on laulettava! Sitoudun vuoden 2019 eduskuntavaaleja varten tuottamaan tämän ajan työväenlauluista koostuvat levyn. Siihen sopii mainiosti mm. Palefacen tuore julkaisu Laulu veropakolaisista.