Suomi tarvitsee vihreän siirtymän rinnalle myös hyvinvointisiirtymän

Sosialidemokraatit ovat esittäneet kansallista hyvinvointiohjelmaa, jonka keskeisenä ajatuksena on ennaltaehkäisevän työn kautta saavutettava liki 1.9 miljardin euron säästöt kahden seuraavan vaalikauden aikana. Esitys on merkittävä avaus pohdittaessa sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuutta. 

Nyt poliitista keskustelua  hallitsevat säästöt ja leikkaukset. Uhat hallitsevat keskustelua mahdollisuuksien sijaan. Ennalta ehkäisevän terveydenhuollon merkitys on kasvanut budjetissa suhteessa sairaanhoitoon. Terveyspalvelut ovat sekä yksilöllisiä että kustannustehokkaita. Terveydenhuollon järjestelmät ympäri maailman ovat murroksessa ja muutoksessa. Väestön ikääntyminen kehittyneissä maissa nostaa  kustannus- ja kysyntäpaineita. Hyvinvointivaltion rahoituspaineet näkyvät erityisesti Suomessa. 

Sote-uudistus on osaltaan vastaus näihin haasteisiin.  Sen lisäksi seuraavalla vaalikaudella on vahvasti panostettava terveydenhuoltomme vahvuuksiin kuten digitalisointiin ja valmiuksiin hyödyntää terveys- ja soiaalidataa palvelujen kehittämisessä. Yhteistyöllä, perusteluilla investoinneilla  digitaaliseen terveysdataan saadaan parhaiten hyödyt irti terveyspalvelujemme kehittämisessä ja hyödyntämisessä.

Nyt on nähtävä iso kuva. Suomalaiset osaavat kehittää sotesta entistä paremman. Jatkuva kehitystyö edellyttää panostuksia, joilla voidaan parantaa sekä kansalaisten terveyttä että kansallista kilpailukykyä.

Tässä kehityksessä tarvitaan valtion rahoitusta hyvinvointialueiden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeisiin. Tavoittenna ovat laadukkaat ja entistä kustannustehokkaammat palvelut, toimivat yhteistyökäytännöt julkisen ja yksityisen sektorin välillä ja uudet innovatiiviset digitalisaatiota ja terveysdataa hyödyntävät vientiyritykset.

Suomi tarvitsee vihreän siirtymän rinnalle myös hyvinvointisiirtymän. Se toteutetaan panostamalla kunnolla ennalta ehkäisevään hyvinvointityöhön.


Posted

in

by

Tags: