Elämäni aakkoset

A Alli-täti – Ylitorniolla asunut 101-vuotiaaksi elänyt kummitätini, oikea rautarouva. Yhtä valveutunutta ja rakastavaa ihmistä saa hakea. Uskomaton ryhti ja viiltävä äly!

B Barcelona – Huikea matkailukaupunki, jossa Gaudin arkkitehtuuri ja FC Barcelonan futismatsit ruokkivat elämysnälkäistä sielua. Ainoa Euroopan ykkösluokan lomakohde, jossa rantaelämä ja kulttuuri yhdistyvät luontevasti.

C Cis – Nuotti, jonka soitin pianotunneilla systemaattisesti väärin.

D Demokraatti – 125-vuotias poliittinen media, jota sain johtaa vuosina 2015-2019.

E Elävä yleisö saa mut aina syttymään. Kun esiintyjän ja yleisön sydämet sykkivät samaan tahtiin, on taide-elämys täydellinen.

F Fasaani – Tuo tyhmä, mutta uljas lintu. Kahden viime vuoden aikana herätyskellomme on käynyt kesäaikaan tarpeettomaksi, sillä eräs fasaani on hoitanut uskollisesti ”unilukkarin” tehtäviä kello 4.00 (!) joka (sensuroitu) aamu! Kiitti vaan! Missä se kivääri on…

G Golden Stars – Kilpailu, joka antoi muusikonhaaveilleni siivet. Kisan voitto irtosi vuonna 2003 kauan ennen Idolseja ja muita kykykisoja.

H Huumori – Ilman huumorin kukkasia maapallo olisi huomattavasti ankeampi paikka. Huumorin varjolla voi myös puhua syvällisistä ja hankalistakin asioista. Tunnettu filosofi Sören Kierkegaard väittää jopa, että huumori on elämänasenteista lähimpänä uskontoa. Oletkos muuten samaa mieltä?

I Ilmakitara – Osoitus oululaisesta hulluudesta, huippuinnovaatio. Miten tyhjästä voi repiä noin paljon riemua. Mahtavaa pöljäilyä. Make air, not war.

J Jalkapallo – Jalkapallo on aito kuningaslaji. Kun vuonna 1980 sain merimiespappikummisedältäni Argentiinan maajoukkuepaidan, oli sydämeni mennyttä. Ne kaksi suurinta ovat tietenkin Messi ja Maradona. Oulun joukkueista symppaan AC Oulua. Oon tehny niille tunnaribiisinkin nimeltään Pop Maali.

K Kesäheinä – Maailman kaunein nimi. Jeesuksen kanssa samana päivänä vuonna 2003 putkahti maailmaan pieni tyttövauva, Kerttu Kesäheinä. Nimen nappasin Eino Leinon ihanasta runosta Nocturne. ”Sulle laulan neiti kesäheinä… uskontoni soipa säveleinä…”

L Lappi – Lapin luonto luo outoa taikaa. Todella. Olen itsekin kotoisin Lapin rajoilta, Ylitorniolta. Jokakeväinen ”pyhiinvaellus” Lapin tuntureille antaa voimaa koko vuoteen. Karu voi olla kaunista.

M Musiikki – Uskonpuhdistaja Martti Luther sanoi aikoinaan, että musiikki on Jumalan lahjoista paras. Tuo vanha luutunsoittaja tiesi kyllä mistä puhui. Sävelten kieli ja voima kantavat yli vuosisatojen. Musiikki ja kulttuuri ovat edullista mielenterveystyötä.

N Nostalgia tulee kreikan kielen sanasta, joka tarkoittaa ”kipua kotiin”. Nostalginen ihminen tuntee kaipausta menneisiin paikkoihin tapahtumiin, joihin liittyy turvallinen ja hyvä muisto. Mä olen nostalginen ihminen. Mulla on varsinkin Oulussa tapana tehdä nostalgiapyöräilyjä, joiden osoitteena usein on Hollihaan liikennepuisto ja Pyykösjärven uimaranta.

O Oulun Kärpät – Ainoa seurajoukkue, joka herättää mussa suuria intohimoja. Herodeksen kaavun alla sykkii vahva routasydän.

P Poppipappi on mulle isketty liikanimi, josta saan jo näppylöitä. Ensimmäistä kertaa poppipappi-nimeä käytti eräs oululainen radiotoimittaja, joka halusi koota mun musiikin ja pappeuden yhteen sanaan. Jotenkin kai ihmisten on lokeroitava eri tyypit. Onneksi en sentään kanna etuliitettä BB.

Q Queen teki taiturimaista stadionrockia, jota muut ovat sumeilematta apinoineet. Oli sillä Freddiellä lavakarsimaa ja ääntä. Huh! Vielä puuttuu äänialastani vaivainen oktaavi.

R Rakkaus ei häviä. Näin sanoo Iso kirja. Se taitaa puhua Jumalan rakkaudesta luotujaan kohtaan. Tuota samaa rakkautta mekin saamme jakaa toisillemme. Mulla on tämänniminen biisikin.

S SDP – Pitkään pohdin, voiko pappi olla mukaan puoluepolitiikassa? Vuosien jaakobinpainin tuloksena oivalsin, että oikeastaan kristityn velvollisuus on tuoda yhteiskunnan päätöksentekoon oma arvomaailmansa. Jumalalla ei kuitenkaan saa ratsastaa eduskuntaan.

T Tour de France on maailman merkittävin vuosittainen urheilutapahtuma. Nuo pyöräilevät kestävyysurheilun kuninkaat ajavat kolme viikkoa putkeen mitä hurjimpien vuorien yli. Jos olet ihmetellyt, kuka ihmeessä voi katsoa telkkarista kesäkuumalla tuntitolkulla pyöräilyä, niin vastaus löytyy näiltä sivuilta.

U U2 on maailman suurin rockyhtye. Bändin laulaja Bono on mun suuri idolini. Kova rokkari ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, jonka sydän on puhdasta kultaa. Intohimoista ja kantaa ottavaa musiikkia jo vuodesta 1977.

V Vaikeudet – Mä uskon, että jokaisen elämään kuuluu vaikeuksia, niin minunkin. Vaikeudet ovat kuitenkin aina voitettavissa. Mikä vaikeuksissa sitten on olennaista? Se, että hyväksyy ne omalle kohdalleen. Arvostamani terapeutti Tommy Hellsten sanoo, että vaikeuksien kautta voi päästä päämäärään. No, mikä sitten on päämäärä? Se, että oppisi luottamaan rakkauteen. Onkohan se myös elämän tarkoitus?

W Tästä kirjaimesta tulee aina mieleen Amerikan republikaanipresidentti vuosikymmenen takaa. Mies, jonka äärioikeistolainen politiikka on mahdollisimman kaukana omasta arvomaailmastani.

X Txt-tv on mulle nykypäivän uutistulvassa ehdoton ykkösmediamedia. Miksi? Teksti-tv:n selailu on ajankohtaisin, nopein ja selkein tapa saada selville, mikä uutispuurossa on oikeasti se voisilmä. 1,1 miljoonaa suomalaista ei voi olla väärässä.

Y Ylioppilaskunnan Laulajat – Paras suomalainen mieskuoro, jonka pingviiniasussa vaikutin vuosina 1998-2002. Vaativia kuorobiisejä ja huikeita ulkomaanreissuja. Mieleenpainuvimpana on jäänyt öljypainihenkinen Turkin reissu. Onkohan hotellin kokolattiamatto jo vaihdettu?

Z Zeitlinger on äitini tyttönimi. Komea nimi, joka on peräisin itävaltalaiselta sukuhaaraltani. Sieltä tulee myös mun tulipunainen tukkani.

Å Å – Turku på svenska. Kävin Suomen vanhassa pääkaupungissa yläasteen ja lukion. Musiikillinen innostus syttyi Puolalanmäen musiikkilukiossa ja hurjilla kuoromatkoilla ympäri Eurooppaa.

Ä ”Älä pelkää” -lause on Raamatun lohduttavin ajatus. Jesajan kirjassa sanotaan näin: ”Älä pelkää, minä olen lunastanut sinut, minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun”. Kaikki on lopulta Korkeimman kädessä.

Ö Öylätti on papin työn keskeisiä työvälineitä. On hieno hetki saada sanoa seurakuntalaiselle:” Kristuksen ruumis, sinun puolestasi annettu”.