Joulusaarna

Jouluevankeliumien mielenkiintoisimpia hahmoja ovat Itämaan tietäjät. Luukkaan evankeliumissa tosin tietäjistä ei mainita sanallakaan. Sen sijaan evankelista Matteuksen kuvausta joulusta voi syystäkin pitää tietäjien evankeliumina.

Keitä olivatkaan nuo idän tietäjät? Luultavasti kyseessä oli persialaisten filosofien joukko, joka tutki kiivaasti pyhien kirjoitusten messias-ennustuksia ja tähtitaivaan merkkejä. Kun Jeesuksen syntymän aikoihin läntiselle taivaalle nousi poikkeuksellisia valoilmiötä, tietäjät kokivat ennustusten täyttyneen ja he lähtivät kohti Israelia. Suuri valoilmiö liittyi luultavimmin Venuksen ja Jupiterin kohtaamiseen, joka on voitu ajoittaa lähelle ajanlaskumme alkua.

***

Tietäjät etsivät messiasta aluksi Jerusalemista Herodeksen palatsista. He kohtasivat palatsin esipihalla mätäpaiseisen ja vainoharhaisen kuninkaan, joka hurjistui kuultuaan uuden kuninkaan synnystä.

Herodes kutsui Sanhedrinin, Korkeimman neuvoston koolle ja tiedusteli, pitivätkö tietäjien puheet paikkaansa. Neuvoston viesti oli selvä: Messiaan on määrä syntyä Juudan Betlehemissä. Tämän kuultuaan Herodes lähetti tietäjät matkaan ja vannotti, että heidän tulisi palata Jerusalemiin kertomaan mitä olivat löytäneet.

***

Raamattu ei kerro tietäjien lukumäärästä mitään. Ainoastaan lahjoja oli kolme. Italialainen kirjailija Giovanni Papini on tutkinut tietäjien lahjoja Jeesuksen elämän ennusmerkkeinä.

Tietäjät uhrasivat kultaa noudattaakseen evankeliumin käskyä: Myy mitä sinulla on ja anna vaivaiselle. Suitsuketta ei tuotu Betlehemin tallin pahan hajun vuoksi, vaan siksi, ettei suitsukkeille ollut enää käyttöä pahojen henkien karkottamiseen, kun maailman Vapahtaja oli syntynyt. Mirha muistutti taas Jeesuksen tulevasta uhrikuolemasta.

Lahjojen lisäksi tietäjien lukumäärään on muitakin syitä. He symboloivat kolmea siihen asti tunnettua mannerta Aasiaa, Afrikka ja Eurooppaa. Näin ollen koko maailma tuli kumartamaan uutta kuningastaan.

Tietäjien nimet ja ihonvärit vakiintuivat 700-luvulla. Melchior kuvataan historian lehdillä valkoihoiseksi suhteellisen nuoreksi mieheksi. Caspar oli myös valkoihoinen, mutta ruskeatukkainen ja keski-ikäinen. Mustaihoisesta Balthasarista käytetään Suomessa nimitystä murjaani, koska hän oli maurien jälkeläinen. Taiteessa Balthasar on usein kuvattu iäkkääksi.

Ruotsin kuningas Albrecht Mecklenburgilainen kopioi Itämaan tietäjien vaakunan oman valtakuntansa vaakunaksi.
***

Itämaan tietäjäjien maanpäälliset jäännökset on koottu Kölnin tuomiokirkkoon. Siellä voi käydä ihailemassa tietäjien vaakunaa, joka voi näyttää yllättävänkin tutulta. Nimittäin Ruotsin kuningas Albrecht Mecklenburgilainen kopioi Itämaan tietäjien vaakunan oman valtakuntansa vaakunaksi. Näin ollen Suomen Leijona kamppailee kaukalossa Itämaan tietäjien joukkuetta vastaan!

***

Näinä aikoina on hyvä muistaa, että Jeesuskin oli lähtökohtaisesti pakolaislapsi ja maahanmuuttaja.
Tietäjät eivät palanneet Betlehemin tallista Herodeksen palatsiin, vaan lähtivät ”kukin eri teitä omalle maallen”. Tästä Herodes raivostui ja määräsi Betlehemiin kuuluisan lastenmurhan. Joosef oli kuitenkin saanut unessa tietää Herodeksen aikeista ja pakeni pienen perheensä kanssa Egyptiin. Näinä aikoina on hyvä muistaa, että Jeesuskin oli lähtökohtaisesti pakolaislapsi ja maahanmuuttaja.

***

Tietäjien tarina tuli minua yllättäen vastaan viime kesänä, kun vierailin Sammatin hautausmaalla. Elias Lönnrotin komeassa kivipaadessa lukee: ”Jokainen joka etsii omaa tähteään, kuten itämaan tietäjät, päätyy lopulta seimen luo. Ja sieltä avautuu jokaisen elämän tarkoitus.”

Onko jokaiselle siis varattu oma tähti ja tarkoitus? Siinä mietittävää joulun pyhiksi. Siunattua joulunaikaa Sinulle, hyvä Lukijani!


Posted

in

by

Tags: