Koskiensuojelulakia ei saa avata!

Kirjoitin nimeni tärkeään kansanedustajaehdokkaiden adressiin. Alla teksti.

_______________________________________________________

Viimeiset jäljellä olevat vapaasti virtaavat koskemme ovat kansallisaarteita

Kollajan tekoallashanke Pudasjärvellä on nostanut keskusteluun suomalaiselle virtavesiluonnolle tärkeän koskiensuojelulain avaamisen. Vesirakentaja Oy:n Voimaa Vedestä -raportin mukaan kaikista Suomen virtaavista vesistä on rakennettu jo peräti 60 prosenttia. Koskiensuojelulaissa ovat suojattu mm. Kiutakönkään ja Kermankosken tapaiset kuuluisat matkailupaikat. Voimaa Vedestä -raportti listaa vesivoimatuotannon kannalta kiinnostavia koskia mm. Vuoksen, Kymijoen, Kokemäenjoen, Lapuanjoen, Perhonjoen, Oulujoen, Tornionjoen ja monen muun virran varrelta.

Koskiensuojelulain purkaminen avaisi Pandoran lippaan. Jos lakia muutetaan yhden yrityksen vuoksi, on pian rivissä suuri joukko muitakin. Vesivoiman lisärakentamisella olisi suuria negatiivisia vaikutuksia virtavesiluontoon, kiinteistöjen arvoon, uhanalaisten lajien kantoihin, kalastusmatkailuun sekä paikalliskulttuuriin.

Tarvittava säätövoima on saatavilla pienemmillä ympäristövaikutuksilla

Vesivoimateollisuuden mukaan uutta vesivoimaa halutaan säätövoimaksi tuulivoimalle. Hannele Holttisen VTT:lle tekemien arvioiden mukaan Suomessa tarvittaisiin uutta säätövoimaa tuulivoiman lisärakentamisen myötä 160 MW. Tätä paljon suurempi määrä säätövoimaa on saatavilla lähes minimaalisilla ympäristövaikutuksilla esimerkiksi yhdistämällä Luoteis-Venäjän vesivoimaloita pohjoismaiseen säätösähkömarkkinaan ja parantamalla siirtoyhteyksiä Norjaan ja Ruotsiin. Myös kysyntäjoustoilla saadaan aikaan samanlaisia säätövaikutuksia.

Me allekirjoittaneet eduskuntavaaliehdokkaat kaikista puolueista vastustamme koskiensuojelulain avaamista. Se olisi liian suuri uhraus Suomen virtavesiluonnolle.

Asia on meille omantunnonkysymys eduskunnassa. Näin sen tulee olla myös kaikille muille mahdollisesti valittaville kansanedustajille, jos asia koskaan päätetään tuoda eduskunnan päätettäväksi.


Posted

in

by

Tags: