Millaisen kaupunginjohtajan Oulu tarvitsee?

Oulun kaupunginvaltuusto päätti syyskuun puolivälissä julistaa Oulun kaupunginjohtajan viran auki kuuden vuoden määräajaksi. Dramaattinen julistus tuli ajankohtaiseksi, kun nykyisen kaupunginjohtajan Päivi Laajalan määräaikainen virkasuhde päättyy 1.4.2023.

Nopeasti vaan aika kuluu. Tuntuu kuin Päivi Laajalan kausi olisi vastikään alkanut ja nyt jo virkakauden loppupää häämöttää. Mikäänhän ei estä Laajalaa hakemasta tehtäväänsä uudelleen. Lähiviikot ratkaisevat, onko pidetty kaupunginjohtajamme hakijoiden joukossa.

Kaupunginvaltuuston vaatimuslista tulevalle kaupunginjohtajalle on melkoinen. Ensinnäkin tarvitaan soveltuva korkeakoulututkinto sekä rutkasti johtamiskokemusta. Erityisesti painotetaan talous- ja henkilöstöjohtamisen taitoja. Talousosaamista korostetaan valintakriteereissä myös nostamalla elinkeinoelämän ja julkishallinnon tuntemus listan kärkeen.

Edellä luetellut kriteerit eivät kovinkaan paljon yllätä. Kun vaatimuslistaa katsotaan eteenpäin, siirrymme toisenlaiselle tasolle: Tulevalta kaupunginjohtajalta edellytetään visionääristä ajattelua, hyviä esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja sekä ruotsin ja englannin kielen hyvää hallintaa. Eduksi lasketaan vielä kansainväliset ja kansalliset verkostot sekä muu kielitaito.

Mitä mahtaa pitää sisällään visionäärinen ajattelu ja hyvät vuorovaikutustaidot? Visionäärin erottaa hallintoihmisestä ajattelukyky. Visionääri uskaltaa katsoa maailmaa mahdollisuuksien näkökulmasta. Hän näkee uhat, mutta jännittää omat ja yhteisönsä voimat kehittämään uudenlaisia mahdollisuuksia. Visionääri on uuden luoja, joka näkee heikkouksissa vahvuuden siemenen. Visionäärin sisimmässä elää muutos, uusiutuminen sekä asioiden ja mahdollisuuksien uudelleen määrittely. Ilman uuden luomista johtaminen on vain hallinnointia ilman kehitystä.

Millainen olisi hyvä Oulun kaupunginjohtaja vuorovaikutustaidoiltaan? Ensinnäkin hyvän vuorovaikutuksen siemenet löytyvät hyvästä itsetuntemuksesta ja kyvystä kehittyä parhaaksi versioksi itsestään. Kehitys ei kuitenkaan tapahdu itsekseen vaan syvässä vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Vain yhdessä opitut asiat johtavat kaupungin menestykseen. Kun jaamme yhteisen vision kaupungista, Oulu alkaa kukoistaa.

Hyvät vuorovaikutustaidot ovat kuuntelua, yhdistämistä, kyselyä ja innostamista. Hyvä kaupunginjohtaja välittää Oulusta myös silloin, kun oululaiset eivät hänestä välitä. Olennaista muutoksen johtamisessa on rohkeuden ja luottamuksen vahvistaminen. Muutos pelottaa aina. Sen vuoksi muutos on pelon johtamista ja ihmisten resilienssin vahvistamista.

Lopulta hyvä kaupunginjohtaja on herkkä Oulun kulttuuri-ilmaston tunnistaja. Maailma on täynnä seuraajia, mutta todellisen johtajan tunnistaa kyvystä tehdä päätöksiä. Tuntosarvet on tärkeä pitää kaikessa ylhäällä, mutta päätöksiä on Oulun uuden kaupunginjohtajan kyettävä tekemään. Virkamiesten digimapit ovat täynnä loistavia kaupunkikehityksen suunnitelmia. Emme tarvitse Oulussa uusia ideoita, vaan tinkimätöntä ponnistelua viisaiden päätösten aikaansaamiseksi. Tässä on tulevan kaupunginjohtajan tärkein tehtävä. On laitettava oma arvovalta peliin ja tehtävä rohkeita valintoja paremman tulevaisuuden vuoksi.

Vanha sananlasku sanoo, että maailma on raskaana omalle muutokselleen. Hyvä kaupunginjohtaja on kuin kätilö, joka auttaa uutta Oulua syntymään tähän maailmaan. Koska maailmassa on kuitenkin rajoitteita ja realiteetteja, kaupunginjohtaja osaa kohdentaa resurssit tarkoituksenmukaisesti yhteistyössä kaikkien oululaisten kanssa.

 

 

 

 

 


Posted

in

by

Tags: