Oulun yliopisto keskustaan

Oulun pulssi näyttää kiihtymisen merkkejä. Vuosikymmeniä pysähdyksissä ollut keskustan kehittäminen on saamassa uudenlaista vauhtia. Kivisydän, kauppakeskus Valkea ja keskustan kortteleiden tornitalot muuttavat Oulun keskustaa sykkivämpään suuntaan. Kohta ei kuule enää vitsejä Oulun kauppalasta, vaan nyt ollaan rakentamassa ihan oikeaa kaupunkia.

Keskuskaupungin kehittäminen pitäisi kuitenkin viedä samalla astetta pitemmälle. Sen sijaan, että arkkitehtiopiskelijoiden tilat siirretään Linnanmaalle, yliopiston suunta pitäisi olla pikemminkin kaupunkiin päin. Mikäli kaupunkikuvaa halutaan elävämmäksi, pelkkä uusien tilojen rakentaminen ei riitä. Tarvitaan ihmisiä, varsinkin nuoria ihmisiä.

Oulun keskustan elävöittäminen onnistuu kertaheitolla, kun siirrämme yliopiston keskeiset tilat keskustaan. Tähän tarjoutuu oiva tilaisuus, kun Oulun lyseon tilat menevät remonttiin vuonna 2016. Tässä yhteydessä lyseon tiloista tehtäisiin yliopiston päärakennuksen tilat ja lyseo siirrettäisiin Myllytulliin nykyisen ammattiopiston tiloihin. Kun vielä Frazénin puisto muutetaan Helsingin Senaatintorin tyyppiseksi ”kansan toriksi”, olisi Oulun uusi ”henkinen” keskus valmis. Näin me saisimme Ouluun kolmannen keskeisen kokoontumispaikan torin ja Rotuaarin rinnalle. Miltäs kuulostaisi Frazénin torin joulumarkkinat vuonna 2020?

Oulu elää ennen kaikkea ihmisistä. Kaupungista tullaan hakemaan sellaisia elämyksiä, joita kotikulmilta ei saa. Ostosparatiisien rinnalle Oulu kaipaa myös suunnitelmallisempaa tapahtumatuotantoa. Raatin kunnostaminen mahdollistaa suurien maailmantähtien konserttien tuottamisen, mutta muuten tapahtumainfrastukstuuri on edelleenkin kohtuullisen vaatimatonta. Sen vuoksi Kuusisaari olisi viimeinkin kunnostettava sille luontaiseen tapahtumasaaren varustukseen.

Oulussa ollaan nyt kovaa vauhtia valmistelemassa kaupungistrategiaan liittyvää kaupunkikulttuurin toimenpideohjelmaa. Ohjelma sisältää varsinkin tapahtumatuotannon näkökulmasta kiinnostavia avauksia. Yksi ajatus on, että Oulu voisi tulevaisuudessa profiloitua lasten ja nuorten tapahtumakaupungiksi. Päihteetön keskikesän tapahtuma voisi houkutella yllättävänkin paljon rokkifestareita kammoavia perheitä.


Posted

in

by

Tags: