Sote-soppatykillä riittää hämmentäjiä

En ole varmaan ainoa tämän kaupungin asukas, joka saa näppylöitä sanasta sote. Sanaa käytetään kuvaamaan suurinta suomalaista palvelu-uudistusta sitten peruskoulun. Sosiaali- ja terveydenhuolto laitetaan kertaheitolla kuntoon, niin että kuntalainen saa yhdellä vuoronumerolla niin toimeentulotukipäätöksen kuin diabetes-lääkkeet sekä lähetteen silmänpohjan kuvauksiin. Kätevää eikö totta!

Sote-uudistusta on valmisteltu Suomessa jo hyvin pitkään. Syynä ovat jatkuvasti kohonneet sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset. Jos ikääntyvästä väestöstä aiotaan pitää tulevaisuudessakin huolta, on hallinnosta voitava karsia jopa miljardeja.

Mutta mikä loppujen lopuksi on sote-sopan resepti? Keittoliemen nesteen antaa valtio, joka toivottavasti kevään aikana saa perustuslailliset asiat ratkaistua ja sote-lain hyväksyttyä. Keittojuurekset kaataa kattilaan kukin kunta omalla maksuosuudellaan sote-alueen kassaan, joka puolestaan rahoittaa tuotantoalueita.

Pohjois-Suomen sote-alueella on luultavasti 5 tuotantoaluetta, jotka rakentuvat vanhojen sairaanhoitopiirien ympärille. Koska tuotantoalueet ovat kovin eri kokoisia, täytyy soppakulhojen olla suhteessa asukasmäärään. Se mikä toimii Oulussa, ei ehkä pädekään Kainuussa.

Tuotantoalueiden palvelut järjestetään muodostamalla kuntayhtymiä, jotka vastaavat ihmisten palveluista. Tässä onkin koko sote-sopan ydin: Jos ravitsevat lihapalat annostellaan tasa-arvoisesti ja kustannustehokkaasti, voi Suomessa oikeasti tapahtua merkittävä kohennus ihmisten arjen sujuvuudessa.

Oman mausteensa soppaan tarjoavat vielä yritykset ja kolmannen sektorin toimijat. Toimiva monituottajuus voi lihaliemikuution tavoin antaa makua sote-alueen palveluihin. Olennaista on, että monituottajuus toteutetaan niin, että palvelujen vastuu ja osaaminen ovat edelleen sote-alueen käsissä.

Nyt keitoksemme alkaa olla kiehauttamista vaille valmis. Enää tarvitaan oikeat sopankeittäjät. Tällä hetkellä sote-keittiössä on hämmentäjiä ihan vaivaksi asti. Samassa köökissä hääräävät maakuntaliitto, kunnat, aluehallintovirasto, poliittiset puolueet, yritykset ja ääntä käyttävät poliitikot. Pääkokki on siis valitsematta.

Tärkeätä on, että kun sote-alue aloittaa ensi vuonna toimintansa sote-soppatykillä on sellainen keitto, josta jokainen saa kylliksensä. Nälkäistä sote-veteraania ei hallinto kauaa kestä.


Posted

in

by

Tags: