Vähemmän jeesustelua enemmän Jeesusta

Tämän päivän kirkko on menettänyt intohimonsa. Kirkosta on tullut byrokraattinen laitos, joka ei suhtaudu asiaansa tosissaan. Ei ihme, että monet jättävät kirkon yhdellä napin painalluksella.

Jeesus oli toista maata. Hän hyökkäsi oman aikansa byrokraatteja ja ulkokultaisia sananjulistajia vastaan ankarasti. Hänen mukaansa säännöt ovat ihmisiä varten, eivätkä ihmiset sääntöjä varten. Jeesus mullisti käsityksen oikeasta opista. Hänen mukaansa opin sijaan on palveltava ihmistä.

Kirkon suurin ongelma on se, että se ei vieläkään ole uskaltanut laskeutua tavallisen ihmisen tasolle. Se uskoo enemmän hierarkiaan kuin luovaan kaaokseen. Kirkon valtava työntekijäarmeija luottaa siihen, että se tietää, mikä ihmisille on parasta. Hyvä esimerkki on sadat jumalanpalvelukset joka sunnuntaiaamu, joihin vain harvat jaksavat raahautua. Välillä tuntuu, että papeille riittää se, että messut tulee hoidettua. Ei ole niinkään väliä onko paikalla ristinsielua.

Jeesus julisti, että Jumalan valtakunta on murtautumassa keskellemme. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Jeesuksen mukaan elämä on Jumalan suurin lahja. Kirkko ei voi keskittyä vain kuoleman jälkeiseen elämää. On uskottava elämään ennen kuolemaa. Jos kirkko suhtautuu kielteisesti elämään, siitä tulee helposti kuoleman palvelija.

Kirkon tärkein tehtävä liittyy siis elämään. Sillä tulee tulevaisuudessa olla suuremmat korvat ja pienempi suu. Ihmisten herkät ajatukset, toiveet ja murheet on otettava entistä vakavammin. Kirkon tulee luopua oikeassa olemisen pakosta ja keskityttävä hyvän tekemiseen. Kirkon on omien seiniensä sijaan rakastettava enemmän köyhiä ja sorrettuja. Sen tulee julkisoikeudellisen asemansa sijaan taisteltava oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman maailman puolesta. Sen tulee perinteisen perhekäsityksen sijaan puolustaa rikkinäisiä perheitä ja ihmisten halua vapaaehtoisesti sitoutua.

Tällaiseen intohimoiseen kirkkoon minä uskon. Me tarvitsemme kirkkoon vähemmän jeesustelua ja enemmän Jeesusta. Sellaista kirkkoa minä haluan olla rakentamassa.

Olen ehdolla Tuiran seurakuntaneuvostoon numerolla 124 ja Oulun seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon numerolla 57.

 


Posted

in

by

Tags: