Vain kaksi kättä ja yksi pää!

Kesäloman aluksi ystäväperheemme kävi yllätysvisiitillä Puolivälinkankaan kodissamme. Perheen rouva oli vuosikaudet ollut kovin kuormittuneen oloinen ja elämästä oli selvästi kadonnut värit.

Nyt tilanne oli toinen. Heti oven avattuaan hän kapsahti kaulaani ja toivotteli rentouttavaa kesää. Grillivartaita käännellessäni pohdin puoliääneen, mikä oli saanut aikaan rouvan kasvojen kohotuksen. Hän kertoi tehneensä jo pitkään mielessä olleen ratkaisun ja irtisanoutunut päiväkodin varhaiskasvattajan virasta. Päiväkodin pakkotahtisuus ja arjen paino olivat vuosien saatossa vieneet tuon osaavan naisen työinnon ja nyt oli aika tehdä jotain muuta.

Kun kysyin syytä näin radikaaliin ratkaisuun, hän totesi, että hallituksen kaavailemat ryhmäkoon kasvattamiset yli 3-vuotiaiden ryhmiin, olivat katkaisseet lopullisesti kamelin selän. Työrukkaset olivat pudonneet saman tien ja irtisanoutuminen oli lopulta ainoa mahdollinen ratkaisu.

Kun grilliherkut olivat pöydässä, rouva alkoi vuolaasi kertoa päiväkodin arjesta: Päivähoidossa on tänä päivänä entistä enemmän erityislapsiksi luokiteltavia pienokaisia, jotka janoavat aikuisen läsnäoloa lähes joka hetki. Kun suuressa ryhmässä muutama lapsi vie yhden hoitajan koko huomion, jää loppuryhmä vaille kunnollista ohjausta ja huolenpitoa. Vaikka käsiparit ehkä auttavasti riittävät hoitopäivän rutiineihin, pää ei tällaista menoa enää kestä. Työstä on aikaa sitten kadonnut mahdollisuus onnistumisen kokemukseen ja tilalle on tullut vain selviytymisen haaste. Sellaista ei ammatti-ihminen kovin kauaa kestä.

Hallituksen tavoite säästää 150 miljoonaa varhaiskasvatuksesta ryhmäkokoja kasvattamalla on yksi viime aikojen idioottimaisimmista ajatuksista. On ollut hienoa seurata, miten joukko aktiiveja on perustanut jo kansanliikkeeksi muodostuneen Vain kaksi kättä –liikkeen herättämään valtakunnan päättäjät tajuamaan leikkausten mielettömyyden. OECD:n tutkimusten mukaan euron sijoitus varhaiskasvatukseen tuo rahat 7-kertaisesti takaisin. Tällaisen sijoituksen arvon luulisi kassakriisin kanssa kamppailevan Suomen hallituksenkin ymmärtävän.


Posted

in

by

Tags: