Ensimmäisen työntekijän palkkaamista tuettava

Suomessa yksinyrittäjiä on noin 190 000. Se on peräti kaksi kolmasosaa koko maan yrittäjäkannasta. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat vallanneet tilastot Suomen suurimpina työllistäjinä.

Matka kasvuyritykseksi alkaa usein juuri yhden hengen yrityksestä. Tilastojen ja yrittäjäkyselyjen mukaan yhä useampi yksinyrittäjä haluaisi palkata ensimmäisen työntekijän, mutta kynnys rekrytointiin on suuri. Palkkauksen esteitä ovat mm. korkeat työn sivukulut sekä perehdytykseen kuluva aika.

Suomessa tulisi ottaa käyttöön ensimmäisen työntekijän palkkaukseen liittyvä tuki. Nykyinen yleinen palkkatukimalli ei riitä. Ehdotan uudenlaista ”starttiraha 2” -kannustinta, joka mahdollistaisi tuen niille yrittäjille, jotka palkkaavat yritykseen ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän. Tämä ”starttiraha 2” voisi olla kiinteä summa, joka maksettaisiin yritykselle ensimmäisen 6 kuukauden ajan.

Suomen Yrittäjät toivovat eduskuntavaaliohjelmassaan, että suomalainen yhteiskunta sitoutuisi asteen verran kunnianhimoisempaan kasvupolitiikkaan, joka lähtee yrittäjyydestä. Teemalla ”Nostetaan rimaa” on hyvä kaiku ja kannatan ajatusta lämpimästi. Tosin ensimmäisen työntekijä palkkaamisessa rimaa pitäisi pikemminkin laskea, jotta kunnianhimoiset työllisyystavoitteet saavutettaisiin.


Posted

in

by

Tags: